Zoeken
In\uitlog

Buitenconcert Tweede Pinksterdag

 

Tweede Pinksterdag, maandagmiddag 6 juni, geeft Muziekvereniging Juliana een buitenconcert op het dorpsplein onder de kerktoren, aanvang 15.00 uur. Deze middag zal in het teken staan van de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal” dat speciaal geschreven is om deze kerkklokken te eren.

 

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken zijn in  1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Sinds jaar en dag worden de kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school-en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van tractoren, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

 

Redenen genoeg voor de plaatselijke muziekvereniging ‘Juliana,’ om de Almense klokken te eren met een compositie  voor kerkklokken en harmonieorkest. Waarschijnlijk is er nog niet eerder een muziekstuk geschreven waarin kerkklokken en dit soort muziekinstrumenten samen klinken.

 

Fondsenwerving maakte het voor ons mogelijk een compositie-opdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock. Hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. Carl Wittrock is een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in  o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall, New York. 

 

 

In 2021 schreef hij op ons verzoek het muziekstuk:  Hout, Koper, Brons en Staal. In deze compositie wordt de zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken en het stalen aambeeld van de dorpssmid. Het stuk zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.

 

Op het dorpsplein komen twee grote tenten te staan voor orkest en publiek dus komt allen luisteren en genieten van deze bijzondere gebeurtenis. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis.

 

Op woensdag 1 juni vertelt orkestlid Henk Muileman, aan de hand van foto’s en video opnames, over de totstandkoming van de compositie “Hout, Koper, Brons en Staal”, het dorp Almen, de Almense kerk en de Hemony kerkklokken en dat alles in het Achterhoeks dialect. Deze lezing vindt plaats in Museum Staal, om 20.00 uur. Toegang €5,- Kaarten reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Jopie van Doleweerd