Zoeken
In\uitlog

Nieuws bibliotheek minder recent

11-04-2024

Dit jaar vieren we het 115-jarig bestaan van onze muziekvereniging op een bijzondere manier, we gaan een 3−daagse reis maken en geven daarbij drie concerten. Dit wordt onze “Tour Opus 115”.

tour opus 115 Voorkant Zaterdagochtend 18 mei vertrekken we bij Ons Huis rond de klok van 08.00 uur met zo’n 66 deelnemers in een dubbeldekker bus met aanhanger naar Clervaux in Luxemburg, waar we eind van de middag ons eerste optreden geven. Zo goed als alle orkestleden zijn van de partij.

Om het speciaal voor ons gecomponeerde muziekstuk Hout, Koper, Brons en Staal uit te kunnen voeren nemen we de buisklokken mee. Deze moeten de klank van de Almense kerkklokken in het stuk vervangen.


Zondagochtend rijden we vanuit ons hotel in Bitburg naar een van de oudste steden van Duitsland, Trier, waar we om 11.00 uur spelen in de historische burcht ‘Brunnenhof’.
’s Middags maken we een boottocht over een van de mooiste delen van de Moezel en stappen af in Bernkastel-Kues voor een bezoek aan deze mooie stad met zijn prachtige vakwerkhuizen, gelegen tussen de wijngaarden.

Maandag tweede Pinksterdag rijden we in zuidelijke richting naar bezoekerscentrum Cloef Atrium bij de plaats Orscholz. In deze natuurlijke omgeving geven we ons derde concert. Ter afsluiting bezoeken we het naast gelegen ‘Baumwipfelpfad’ waar we op 42 meter hoogte boven de boomtoppen staan en uitkijken over de Moezel en natuurpark Saar-Hunsrück.

Begin van de middag rijden we terug naar Ons Huis in Almen waar we begin van de avond aankomen.

31-03-2024

Zaterdag 16 maart 2024 was het weer tijd voor onze jaarlijkse voorspeelmiddag. Tegen 4 uur zaten er al aardig wat vaders, moeders, opa’s en oma’s in de benedenzaal van Ons Huis om het kunnen van hun kind of kleinkind te beluisteren.

Ook een paar volwassenen die les hadden lieten hun kunnen horen, samen met hun docent. Maar de meeste kinderen deden het zelfstandig, alleen of met een groepje.

We hebben kunnen genieten van Mauk, Luca, Flore, Lisa, Julia, Sil, Aileen, Juna, Annemarie, Tess, Gerrie en Janny die allemaal een stukje deden.
Voor sommigen was het de eerste keer, anderen hadden al meer ervaring. De middag werd afgesloten met een paar stukjes van het opleidingsorkest, dat bestond uit alle kinderen ondersteund door Dinie en Herman.

We zijn heel blij met onze docenten Henk, Andrea, Suzan, Otto, Janet en Gerda die met zoveel liefde en inzet onze jeugd het instrument bespelen proberen aan te leren. 


26-03-2024

Donderdagavond 7 maart was het een drukte van belang in Almen.

Bij de Winterlezing waren de “Ridders van Gelre” op bezoek, om te vertellen over hun werk. Tegelijkertijd was bij muziekvereniging Juliana omroep Gelderland te gast, maar dat was in het kader van opnames voor “I love de Achterhoek”,

een serie waarin Frans Miggelbrink en Willem te Molder gaan onderzoeken wat zij zouden kunnen gaan doen na hun pensioen. Thema voor deze avond was “de generatiekloof”.
Henk Muileman was hier namens Omroep Gelderland voor benaderd door zijn oud-leerlinge Margriet Harkink en heeft het hele gebeuren begeleid.

Afgesproken was dat Herman ten Have als oudste lid (al 92 jaar) zou worden geïnterviewd. Ook zouden Willem en Frans even mee repeteren om te kijken of deze hobby wat voor hen was. Tijdens het interview, dat om 19.00 uur begon in de bovenzaal, kwam iedereen verder gewoon binnendruppelen en gingen we zoals elke donderdagavond ons voorbereiden op de repetitie. De cameraman, de geluidsman en de interviewers zochten steeds een rustig plekje om samen met Henk en Herman wat te praten.

 

Om half 8 begon de repetitie en werd iedereen hartelijk welkom geheten. Tijdens het spelen van ons inspeelstuk maakten de mensen van Omroep Gelderland opnamen. Hierna hebben we onze compositieopdracht “Hout Koper Brons en Staal” gerepeteerd.

Dit was een mooie gelegenheid voor Willem en Frans om mee te spelen met het orkest. Willem bespeelde, gecoacht door Thijmie Boel, de buisklokken die de rol van de kerkklokken moesten vervangen. Frans kreeg het aambeeld onder zijn beheer. Het was een heel passend stuk, mooi aangekondigd door Henk. Dirigent GilianSchmidt wist beide gastspelers goed aan te sturen en uit te dagen bij hun taak.
In de pauze werden in het kader van het thema “de generatiekloof” de jongste leden van het orkest, Vera, Esmee en Nick nog geïnterviewd. Daarna vertrokken alle heren en konden we de repetitie zonder spanning verder afmaken.
De uitzending van dit programma is op zondag 31 maart om 19.00 uur op TV Gelderland en wordt elk uur herhaald.
Inmiddels is hier de opname terug te zien.

 


 

 

18-02-2024

Op de algemene ledenvergadering van 2023 werd Herman ten Have met algemene stemmen benoemd tot erelid. Dit vanwege zijn langdurige lidmaatschap, al meer dan 75 muzikant en lid en ondertussen al de 90 gepasseerd. Herman heeft dit gebaar zeer gewaardeerd en als blijk van dank heeft hij een schenking gedaan aan de vereniging waarmee wij voor de orkestleden lessenaarverlichting met ledlampjes hebben kunnen aanschaffen.

 Hiermee kwam een einde aan het gebruik van de mooi gefabriceerde orkestverlichting met verlengsnoeren en stopcontacten. De nieuwe lampjes werden geprobeerd tijdens de kerstnachtdienst van 2023 en aan het publiek gepresenteerd tijdens ons eerste concert in 2024.

18-02-2024

Op de stralende ochtend van zondag 28 januari stroomde de benedenzaal van ons dorpshuis Ons Huis toch helemaal vol. Allen kwamen luisteren naar ons eerste concert in dit jubileumjaar, Juliana 115 jaar. De zaal was feestelijk versierd en alle bezoekers werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie.

Het was een concert met een zeer gevarieerd programma met marsmuziek, filmmuziek en An Der Schönen Blauen Donau als knipoog naar een Nieuwjaarsconcert.

En allen, muzikanten, dirigent en publiek van jong tot oud hebben ervan genoten. Het was een “feestje”.

15-12-2023

Op Kerstavond 24 dec. 2023 verzorgt Juliana samen met de kerk van Almen een kerstsamenkomst. Het Thema is "Vrede".
Er is samenzang, ook in het dialect. En naast gedichten en een kerstverhaal zijn ook Pachelbel's canon, Stal Himmel en Feliz Navidad te horen.

07-06-2023

Zondag 25 juni a.s. om 11.30 uur zal muziekvereniging Juliana wederom een concert geven in de theetuin van de Hoofdige Boer in Almen.

Altijd plezierig om in deze prachtige ambiance te mogen spelen en we hebben er dan ook zin in.
Kom gerust in grote getale naar Almen, het liefst op de fiets, zodat u onder het genot van een kopje thee (of koffie) kunt genieten van de verschillende nummers die het orkest ten gehore zal brengen.

Uiteraard is droog weer wel een noodzaak omdat veel instrumenten niet tegen regen kunnen. De vooruitzichten zijn goed maar mocht het toch regenen dan zal het concert een week opschuiven naar zondag 2 juli. Hier gaan wij niet van uit en we hopen u dan ook te mogen ontmoeten in de theetuin op 25 juni. We zullen spelen vanaf half 12 tot ongeveer half 1.

Vervolg bibliotheek ...

07-05-2023

 Op zaterdagavond 22 april was Sportzaal Almeloë omgetoverd in Franse sferen met de Franse vlag, ballonnen, parasols, tafels met kleedjes, stokbrood, kaasjes en een glaasje wijn, een bankje met lantaarnpaal, lavendel en andere planten, licht en uiteraard Franse muziek. 

     

Het werd een hele gezellige avond vol bekende en minder bekende Franse chansons waar we als muziekvereniging vol trots op terugkijken.

Er werd gestart met Vive la France waarna de jongeren van het opleidingsorkest enkele Franse nummers ten gehore brachten. Na de Symphonie van Gossec kwam accordeonist Wolfram Reisiger ten tonele die samen met het orkest het typisch Franse Sous le Ciel de Paris  speelde.

      

Na Hymne a la Musique was het de beurt aan zanger Joris Udo de Haes om het orkest vocaal te begeleiden met het gevoelige nummer Voir un ami pleurer van Jacques Brel. Vanwege die gevoeligheid zong Joris de sublieme Nederlandse vertaling van het lied (door Guus Vleugel) zodat iedereen de tekst ook kon begrijpen.
De pauze werd voorafgegaan door The Best of Charles Aznavour en vervolgd met Le Gendarme de Saint-Tropez naar de film met Louis de Funes en de grootste hit van de Franse jongensgroep Les Poppys: “Non, non rien n’a changé”. Beide laatste nummers werden meegespeeld door de gevorderde jeugdleden van het opleidingsorkest.
Op een Franse muziekavond kan en mag één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad, Edith Piaff, niet ontbreken. We speelden “A tribute to Edith Piaff” van Roland Kernen.
Na Une Belle Histoire werd trombonist Erwin Lenderink naar voren geroepen. Hij is inmiddels 40 jaar muzikant en daarvoor kreeg hij, naast een toespraak van onze voorzitter, een oorkonde en een spelde van de KNMO opgespeld. Als vereniging hopen wij Erwin nog lang als muzikant te mogen horen.

 

Na deze huldiging mocht Erwin direct aantreden voor het nummer Bruxelles van Jacques Brel waarbij de gehele trombone sectie een hoofdrol speelde.
De avond werd afgesloten met de op bruiloften veel gespeelde hit “Les Lacs du Connemara”, waarbij naar goed gebruik werd gezwaaid met witte doekjes.
Met dank aan Wolfram Riesinger, Joris Udo de Haes en onze opleidingsorkesten voor hun gastoptredens. Daarnaast de aankleedcommissie voor hun fantastische werk, de fotograaf en de mensen van licht en geluid.

 

06-04-2023

 

Muziekvereniging Juliana wil u op zaterdagavond 22 april alvast laten genieten van de  Franse sfeer tijdens een concert vol Franse muziek en gezelligheid.

Duizenden Nederlanders staan ieder jaar weer uren in de file om vanuit Nederland op vakantie te gaan naar hun geliefde Frankrijk om daar te genieten van de cultuur, de natuur, de zon en het bourgondische leven. Op 22 april kunt u alvast een voorproefje nemen tijdens een concert waarbij vooral bekende Franse chansons de revue zullen passeren.

 

Denk daarbij aan Edith Piaff. Vandaag de dag wordt zij herinnerd en gerespecteerd als één van de grootste zangeressen die Frankrijk ooit heeft gehad. Natuurlijk Charles Aznavour die ook wel de Franse Sinatra wordt genoemd en die de start van zijn carrière aan Edith Piaff te danken had. Ook Jacques Brel, een Belgische zanger die begin jaren zestig uitgroeide tot een internationale beroemdheid mag en zal niet ontbreken.

 

Maar ook Michel Sardou die uit een beroemde Franse artiestenfamilie komt en wereldberoemd werd door zijn chansons over het leven en de liefde. We spelen zijn grootste hit in Nederland "Les lacs du Connemara”. Natuurlijk spelen we nog diverse andere chansons waaronder de grootste hit van de Franse jongensgroep Les Poppys. Weet u hem nog?

 

Om het Franse gevoel nog wat te versterken hebben we gastoptredens van accordeonist Wolfram Riesinger en zanger Joris Udo de Haes. Daarnaast zullen onze beide opleidingsorkesten acte de présence geven.

 

Kom genieten van een gemoedelijk Frans sfeertje op zaterdagavond 22 april. Het concert begint om 20.00 uur en vindt plaats in Sporthal Almeloë te Almen. De toegang is gratis.

 

04-03-2023

Toegevoegde informatie

Langs deze weg willen we alle mensen die mee hebben gedaan aan de potgrondactie maar vooral ook alle kopers enorm bedanken.
Onder een heerlijk zonnetje zijn weer vele vrijwilligers langs de deuren gegaan en dat heeft geresulteerd in een opbrengst van ca. 2500 euro.
Ruim 1000 euro meer dan vorig jaar en dat is geweldig.

Zaterdag 11 maart
komen wij vanaf 09.30 uur langs in Almen met potgrond, koemestkorrel en tuincompost.

Bij aanschaf steunt u hiermee onze muziekvereniging “Juliana” en het scheelt u zwaar tilwerk, want we leveren de zakken netjes bij u aan de deur.

De volgende zak(k)en bieden we aan:
●        1 zak potgrond 40 liter                :  €  7,50   (3 zakken voor €20,-)
●        1 zak potgrond 70 liter                :  €  11,00 (3 zakken voor €30,-)
●        1 zak tuincompost 40 liter            :  €  8,00  (3 zakken voor €22,50)
●        1 zak koemestkorrel 25 liter         :  € 25,00

Voor hen, die deze ochtend niet thuis zijn, bieden wij de mogelijkheid om van te voren te bestellen. Dit kan op de volgende manieren:
●        via de website van het Instrumentenfonds https://if.almen-info.nl/
●        via de Centerrr, daar liggen ook bestelformulieren

 

Op de verkoopdag 11 Maart kan er alleen contant betaald worden!

 

Tot zaterdag 11 maart!


 

27-02-2023

 

 

Op zaterdagavond 22 april organiseert muziekvereniging Juliana een concert met Franse muziek in de Sporthal van Almen.
We hebben er zin in en gaan er weer wat moois van maken.

Komt u ook?
Tot dan.

27-02-2023

 

Concertreis

In 2024 bestaat muziekvereniging Juliana 115 jaar en dat gaan we vieren.

We hebben een prachtig orkest, veel (jeugd)leerlingen en zoals altijd zullen wij ons ook in het jubileumjaar laten zien en horen middels een groots concert.

Voor de orkestleden staat er ook nog iets heel anders op de planning. We gaan namelijk met het hele orkest op een orkestreis naar Trier in Duitsland. Deze reis: “TOUR OPUS 115”, zal plaatsvinden in het pinksterweekend van 2024. Wij geven daar 3 concerten, bezoeken wat mooie plekken en hebben 2 gezellige avonden. Bijna alle orkestleden gaan mee en ook verscheidene partners dus we hebben al een bus geboekt voor zeker 60 reizigers.

 

Heel leuk allemaal, maar dit reisje moet bekostigd worden  en dat doen we zelf.  Alle leden betalen hun eigen reis, onderdak, uitstapjes, consumpties en maaltijden. We willen de leden echter onderweg ook kunnen trakteren  op een ijsje, een kop koffie of een broodje. En daar zamelen we geld voor in.

 

Op dit moment lopen er twee acties:

  1. Bij Roelien Wemmenhove, hoek van Wassenaerlaan 2/Staringweg, staat aan het begin van de oprit aan de Staringweg een grijze container waarin u statiegeldflessen kunt deponeren. Zij brengt ze dan naar de winkel en het geld hiervoor stort ze in de TOUR OPUS 115 kas.
  2. Ook gaan wij als vrijwilliger aan de slag van 8 t/m 11 juni 2023 bij het festival Mañana Mañana in Laren. Hier kunnen we helpen bij het opbouwen, achter de bar staan, als parkeerwachter werken en nog veel meer. We kunnen ons inschrijven per dagdeel en verdienen zo een bedrag voor de Tour Opus 115 pot. Het bijkomende leuke voordeel is dat we per persoon een vrijkaartje krijgen voor een andere dag van het festival.

 

Helpen bij Mañana Mañana en vrijkaartje verdienen!

Mocht u als bezoeker van dit festival en/of als fan van Juliana nu denken, dit wil ik ook wel…… een dag(deel) helpen en daardoor een vrijkaartje verdienen? Dat kan! Meldt u dan voor 1 maart a.s. aan bij secretariaat@juliana-almen.nl dan krijgt u via de mail een inschrijfformulier toegezonden.

Het zou leuk zijn als we met veel mensen uit Almen daar de handen uit de mouwen kunnen steken en daarna kunnen genieten van het festival.

 

Over het programma van TOUR OPUS 115 en de activiteiten voor de komende tijd wordt u, zoals gebruikelijk, op de hoogte gehouden middels de  Almenak en onze website: www.juliana-almen.nl .

 

18-01-2023

 

Het Klassenorkest project werd op maandag 19 december wederom afgesloten met een concertje in Ons Huis. 

 

 

Wat een enthousiasme en wat een klasse. De groep ging als een speer, mede dankzij het feit dat de kinderen van groep 6 vorig jaar al meededen met ditzelfde project. Gezeten op het podium brachten zij ten gehore wat ze zoal hadden geleerd de afgelopen weken. Begeleid door enkele leden van Juliana en het jeugdorkest. 

 

De docent die de kinderen les had gegeven sprak de muziekstukjes aan elkaar en zorgde tussendoor ook nog voor wat muzikale gymnastiek. 

 

Vorig jaar mocht een vader een muziekstuk dirigeren. Ditmaal werd er een vrijwilliger gevraagd, waarop een meisje van een jaar of vijf haar hand op stak. Ze gaf geen krimp en deed wat er gedaan moest worden, namelijk dirigeren. Zelfs de buiging op het eind naar het publiek werd niet vergeten. Geweldig toch.

 

Waar het plezier bij de leerlingen overduidelijk was, was de trots zichtbaar bij de aanwezige ouders. En terecht.

 

Ook dit jaar blijven enkele leerlingen (gratis) meespelen met het jeugdorkest tot aan de voorjaarsvakantie. Mogelijk blijven ze enthousiast en gaan verder met muziek. We kunnen het van harte aanbevelen.

 

 

04-12-2022

 

Toen Herman 11 jaar was, midden in de oorlog, kreeg hij een houten dwarsfluit met gaatjes, wat met zijn kleine handjes moeilijk te bespelen was. Later kreeg hij een echte dwarsfluit en dit instrument bespeelt hij nog altijd. Daarnaast speelt Herman ook op piccolo en (trek) harmonica.

 

Op jonge leeftijd werd Herman lid van muziekvereniging Aeolus, mede omdat zijn vader daar voorzitter van was. Toen deze vereniging in 1960 werd opgeheven werden Herman en zijn vader lid van muziekvereniging Juliana in Almen en dat is Herman nog altijd. Hij geniet van het verenigingsleven bij Juliana, van jeu de boules en tennis. Muziek maken doet hem veel en Herman speelt daarom ook nog bij “Abraham gezien” in Deventer.

 

In de ruim 60 jaar bij Juliana heeft hij gerepeteerd in de Aanleg, in de oude melkfabriek van Jo Pardijs in Almen en tot op heden in dorpshuis Ons Huis. In die periode heeft hij heel wat dirigenten meegemaakt, waaronder de ons bekende koperdocent Henk Vruggink.

 

Herman heeft op zaterdag 26 november, tijdens het najaarsconcert van muziekvereniging Juliana in de Protestantse Kerk in Almen, een bronzen medaille met oorkonde ontvangen uit handen van voorzitter Pieter de Jong voor het 75 jaar muzikant zijn. Zoals begrijpelijk zijn er maar weinig muzikanten die deze onderscheiding in ontvangst hebben kunnen nemen.

 

Als muziekvereniging willen wij Herman dan ook heel hartelijk feliciteren met deze mijlpaal en hopen nog lang van zijn muzikale kwaliteiten gebruik te mogen maken. Op naar de zilveren medaille over 5 jaar of de vergulde medaille over 10 jaar.

 

04-12-2022

 

Het was lange tijd onzeker of Sinterklaas dit jaar wel op tijd in Almen zou arriveren met zijn Pieten omdat de Stoomboot was gezonken. Gelukkig vonden ze alternatief vervoer. Sint en zijn Pieten kwamen dit jaar met het vliegtuig naar Nederland waar een nieuwe stoomboot op hem lag te wachten in Hellervoetsluis. Zodoende kon Sinterklaas op 20 november ook in Almen aanmeren alwaar vele kinderen met hun ouders en een deel van het Juliana orkest hem stonden op te wachten. Jeugdleden hebben Sinterklaas en zijn Pieten het laatste stuk over het Twentekanaal begeleid met vrolijke Sinterklaasliedjes.

Het was koud maar wederom een prachtige aankomst. Tot volgend jaar.

 

09-11-2022

 

Op zaterdag 26 november 2022 houdt muziekvereniging Juliana een concert in de Protestantse Kerk van Almen met een gevarieerd programma.

 

U wordt muzikaal meegenomen door de herfst. Een tijd van oogst, vogeltrek, vol kleuren en herinneringen aan de zomer. Vervolgens gaat het op weg naar de winter waarbij de dagen wegtikken op weg naar het nieuwe jaar maar de planeten blijven draaien. Het wordt een mooie mix van puur harmonisch tot rock, meer symfonisch en pop. Het gehele programma zal ongeveer anderhalf uur in beslag nemen en begint om 20.00 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang gratis.

 

Poster_Najaarsconcert 2022

 

23-06-2022

 

Saxofonist Wilrike ter Meulen Schutterskoningin

 

Te midden van haar medemuzikanten geniet Wilrike van de kleine ode die zij aan haar brachten tijdens het Almens Feest nadat ze Schutterskoningin was geworden.

Iedere muzikant droeg een kroontje, het lang zal ze leven werd gespeeld en nog een favoriet nummer van Wilrike.

 

De Oud IJzergroep behaalt 1e prijs bij de optocht

 

 

Met de slogan "Er zit muziek in old iezer" kwam de groep die het oud ijzer verzamelt voor onze muziekvereniging met een wel heel origineel voertuig dat geheel van ingezameld oud ijzer was gebouwd. En natuurlijk zaten daar allemaal elementen op waar geluid (muziek) uit kwam. Formidabel. 

 

12-06-2022

 

Jaren na het ontstaan van het idee om de kerkklokken te eren was daar dan op Tweede Pinksterdag de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal”, gespeeld door  Muziekvereniging Juliana met honderden bezoekers. Een kippenvelmomentje.
(Zie ook de films/beelden)

 

Op een nacht lag orkestlid Henk Muileman wakker en hoorde de kerkklokken. Omdat hij niet kon slapen bleef hij maar aan die klokken denken; hoe vaak die wel al niet geslagen zouden hebben. Henk: “Sinds jaar en dag worden de klokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school - en volksfeest in te luiden. Hoe leuk zou het zijn om daar iets mee te doen”.

 

Vervolgens kwam Henk er achter dat de kerkklokken al ruim 375 jaar trouw die boodschappen door gaven aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken waren in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Henk stapte met zijn idee om de Almense klokken te eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest naar het bestuur van Muziekvereniging Juliana en die waren meteen enthousiast. Fondsenwerving maakte het vervolgens mogelijk om een compositieopdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock; een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in  o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York. Ook hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. In 2021 schreef hij het muziekstuk:  Hout, Koper, Brons en Staal, waarin de harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd wordt met de nadrukkelijk dragende toon van de kleine bronzen klok (die g gestemd is) en het stalen aambeeld van de dorpssmid.

 

Het concert begon met een gevarieerd programma van 8 muziekstukken die achter elkaar door werden gespeeld. Daarna werden Henk Muileman en Carl Wittrock geïnterviewd door René Arendsen over het tot stand komen van het première stuk “Hout, Koper, Brons en Staal dat vervolgens werd ingeluid door de kerkklok en een trompetsolo.

 

Tijdens dit buitenconcert, aan de voet van de toren, viel alles op zijn plek. Uren van repeteren met onze eigen dirigent en Carl Wittrock, filmpjes opnemen om de tijd te meten tussen het moment van de klok aanslingeren en het daadwerkelijke slaan van de klok, het moment van doorgeven bepalen vanuit de dirigent via 2 personen naar de klokkenluider om de klok op het juiste moment tijdens het muziekstuk te laten slaan en dan nog de dreigende donkere wolken boven Almen die hun regen vasthielden tot na het concert.

 

Vooral het moment dat de klok wederom begon te luiden vlak voor het einde van het stuk, precies op het juiste moment, was voor velen een emotioneel momentje. Heel bijzonder.

 

12-06-2022

 

Al zoekende in verschillende archieven kwam Henk Muileman onderstaande krantenartikelen op het spoor.

 

Het eerste korte artikeltje dateert uit 1909 en betreft de oprichting van de muziekvereniging; toen nog muziekcorps genoemd.

 

 

 

De volgende artikelen komen allen uit 1910 en gaan over de eerste concerten die zijn gegeven.

 

 

 

01-06-2022

 

Tweede Pinksterdag, maandagmiddag 6 juni, geeft Muziekvereniging Juliana een buitenconcert op het dorpsplein onder de kerktoren, aanvang 15.00 uur. Deze middag zal in het teken staan van de première van het muziekstuk “Hout, Koper, Brons en Staal” dat speciaal geschreven is om deze kerkklokken te eren.

 

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door aan de bevolking. De twee bronzen kerkklokken zijn in  1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Sinds jaar en dag worden de kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap in Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen op te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school-en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van tractoren, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

 

Redenen genoeg voor de plaatselijke muziekvereniging ‘Juliana,’ om de Almense klokken te eren met een compositie  voor kerkklokken en harmonieorkest. Waarschijnlijk is er nog niet eerder een muziekstuk geschreven waarin kerkklokken en dit soort muziekinstrumenten samen klinken.

 

Fondsenwerving maakte het voor ons mogelijk een compositie-opdracht te verstrekken aan de in Goor wonende Carl Wittrock. Hij was direct enthousiast, is de klokken komen bekijken en nam de uitdaging aan. Carl Wittrock is een Nationaal en Internationaal beroemde componist en dirigent, met premières in  o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall, New York. 

 

 

In 2021 schreef hij op ons verzoek het muziekstuk:  Hout, Koper, Brons en Staal. In deze compositie wordt de zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken en het stalen aambeeld van de dorpssmid. Het stuk zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.

 

Op het dorpsplein komen twee grote tenten te staan voor orkest en publiek dus komt allen luisteren en genieten van deze bijzondere gebeurtenis. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis.

 

Op woensdag 1 juni vertelt orkestlid Henk Muileman, aan de hand van foto’s en video opnames, over de totstandkoming van de compositie “Hout, Koper, Brons en Staal”, het dorp Almen, de Almense kerk en de Hemony kerkklokken en dat alles in het Achterhoeks dialect. Deze lezing vindt plaats in Museum Staal, om 20.00 uur. Toegang €5,- Kaarten reserveren via jokedinkelman@museumstaal.nl.

 

 

18-05-2022

 

Muziekvereniging Juliana Almen

speelt voor u

Almense kerkklokken

Een bijzonder concert ter ere van de kerkklokken, met als hoogtepunt het muziekstuk Hout, Koper, Brons en Staal dat, in opdracht van Juliana, is geschreven door componist Carl Wittrock. Met het uitvoeren hiervan eert Juliana de Hemony-kerkklokken, die al meer dan 375 jaar hun boodschap overbrengen aan de Almense gemeenschap. Het concert vindt plaats aan de voet van de kerktoren, de klokken zelf spelen een belangrijke rol in de compositie.Dorpsplein Almen

Pinkstermaandag 6 juni 2022
15.00 uur, gratis toegankelijk

18-05-2022

 

In het Achterhoeks dialect vertelt Henk, aan de hand van foto's en video opnames, hoe het idee voor de compositie "Hout, Koper, Brons en Staal" ontstond.

Het verhaal over "Hout, Koper, Brons en Staal" gaat over het dorp Almen, de Almense kerk, de Hemony kerkklokken en de Almense muziekvereniging "Juliana".


Almense kerkklokken

 

Museum STAAL in Almen
Woensdag 1 juni 20.00 uur

Toegang 5,- Kaarten reserveren via
jokedinkelman@museumstaal.nl

28-03-2022

 

Twee jaar en drie geannuleerde verrassingsconcerten verder kon op zaterdag 26 maart dan eindelijk de zilveren knoop worden uitgereikt aan koperdocent Henk Vruggink. Burgemeester van Lochem, Sebastiaan van 't Erve, mocht Henk deze knoop opspelden voor zijn, inmiddels, 42 jarig docentschap en verbondenheid met muziekvereniging Juliana waar hij ook nog een periode dirigent van is geweest.

 

 

 In zijn speech gaf Sebastiaan aan dat de knoop staat voor verbondenheid. Schoolkinderen hebben in het gemeentehuis van honderden knopen een grote bol gemaakt die sindsdien de entree opfleurt. In de 42 jaar dat Henk les heeft gegeven in Almen (en in vele andere dorpen) is hij een grote verbindende factor geweest. Altijd in voor een grapje en altijd met oog voor het kind dat hij les gaf. Zo heeft hij vele Almenaren opgeleid en ook weer kinderen van oud-leerlingen. 

 

Henk stond en staat altijd voor de muziek klaar. Zelfs in coronatijd heeft hij zelden een les overgeslagen alhoewel het online lesgeven niet zijn ding was. Ook aan het dirigeren van het opleidingsorkest beleeft Henk veel plezier. Na een staande ovatie gaf Henk in zijn speech aan dat hij nog jaren door wil gaan en daar zijn we uiteraard erg blij mee.

 

 

Een dag voor de corona lockdown in december 2020 hadden we als vereniging nog snel een extra repetitie van het opleidingsorkest georganiseerd omdat we Henk toch voor zijn, toen, 40 jarig docentschap wilden huldigen. Dat is na te lezen op onze site onder de kop "Koperdocent Henk Vruggink gehuldigd" geschreven op 19 december 2020.

 

Op naar de 45 jaar.

 

Felicitaties voor Henk. Hij wist nog te melden dat hij wat anders had aangetrokken als hij had geweten dat hij gehuldigd zou worden die dag.

28-03-2022

 

Op zondagmiddag 13 maart hadden we onze jaarlijkse voorspeelmiddag in Ons Huis, met medewerking van de verschillende docenten. Jonge maar ook oudere leerlingen lieten horen wat ze met hun instrument kunnen. De bovenzaal was goed gevuld met familie, vrienden en andere gegadigden. 

 

Herman Westendorp mocht beginnen op zijn Es-bas. Hij bracht het Bundeslied van Mozart ten gehore. 

Daarna kwam Mauk de Boer. Hij speelde eerst, met begeleidende muziek op CD, 2 liedjes op de blokfluit. De muziek CD had wat kuren maar Mauk bleef rustig en zette iedere keer weer opnieuw aan. Totaal geen last van zenuwen. Omdat hij sinds enkele weken op trompetles zit wilde hij ook graag een liedje op zijn trompet spelen. Heel dapper blies hij Lets Rock en Berg en Dal.

Dat ook leden die al jaren bij het orkest spelen nog wat op kunnen steken van les lieten Janny Westendorp en Gerrie Brinkman horen. Zij speelden op hun klarinet duettjes van Kuffner, Richter en later ook nog samen de jeugd klarinettisten Roosmarijn Bibo en Kaylee Gotink. Docent Andrea Klooster begeleide het kwartet met haar basklarinet. Roosmarijn en Kaylee lieten ook nog hele mooie klanken horen als duo. Hakana Matata en A Whole New World. 

 

 

De kopersectie is goed gevuld bij de jeugd. Teun Rouwenhorst speelde Duet 165 op zijn trompet. Jurgen Kolkman Erik Eso op zijn trombone en het duo Koen Vruggink en Daan Lenderink Dancing Queen op trombone. Nick Jong en Jayden Gotink houden meer van percussie. Zij speelden samen het nummer Variant.

 

Ook het opleidingsorkest speelde met veel enthousiasme nog enkele nummers waaronder Jurassic Park en Indian Rock. 

Al met al een geslaagd samenzijn met enthousiaste leerlingen.

 

14-02-2022

 

We hebben de datum vastgesteld, vertel het verder!

 

De première van “Hout, koper, brons en Staal” zal zijn op 6 Juni 2022, tweede Pinksterdag.

Aan de voet van de Almense kerktoren speelt dan “Juliana” dit muziekstuk voor kerkklokken en harmonieorkest, gecomponeerd door Carl Wittrock.

Muziekvereniging “Juliana”, onder leiding van dirigent Gilian Schmidt, eert hiermee de beide Hemony kerkklokken, die al sinds 1645 trouw hun klanken laten horen in en rondom Almen.

 

17-11-2021

 

Helaas hebben we moeten besluiten om het verrassingsconcert van zondag 28 november in De Nieuwe Aanleg te annuleren. We voelen ons verantwoordelijk voor het welzijn van onze leden en bezoekers en ondanks dat het volgens de laatste coronaregels wel had gemogen voelde het niet goed om met veel mensen bij elkaar te komen.

Zodra het mogelijk is willen we het concert, in aangepaste vorm, in de benedenzaal van Ons Huis uit voeren. Er zullen dan opnames worden gemaakt die later door u via social media beluistert en bekeken kunnen worden. Op deze manier kunnen dorpsgenoten, familie en vrienden er toch allemaal een beetje bij zijn en sluiten wij een muziekperiode af en kunnen we door naar het volgende project.

17-11-2021

 

Componist Carl Wittrock heeft op verzoek van muziekvereniging Juliana een muziekstuk gecomponeerd om de kerkklokken van Almen, die al meer dan 350 jaar hun functie uitoefenen, te eren. Volgend jaar willen we dit stuk opvoeren en daar omheen wat activiteiten organiseren. Dit project heeft de werktitel Hout, koper, brons en STAAL gekregen.

Begin september hebben we een gehele repetitie aan het muziekstuk gewijd, waarbij Carl steeds uitleg gaf wat hij met bepaalde passages uit het muziekstuk bedoelde.

 

 

Door deze koppeling te maken gaat een stuk voor de muzikanten veel meer leven en het was dan ook een zeer geslaagde avond. Carl heeft een prachtig muziekstuk gecomponeerd waar wij als orkest goed mee uit de voeten kunnen.

Hij heeft zelfs even meegespeeld. Een zeer enthousiasme man die dit ook over weet te brengen op het orkest. We zijn heel blij met deze samenwerking.

Hierbij twee "telefoonfilmpjes" van deze repetitie (in een nieuw venster): Opnames van Henk Muileman en Selma van Os

 

 

05-09-2021


Henk Muileman vond een cassettebandje waarop de opname staat voor de "Radio Oost Harmonie Trofee" 1984.
De ingezonden werken werden uitgevoerd en opgenomen in "Ons Huis" te Almen op 16 februari 1984.

De hier te horen uitzending was op 22 februari van dat jaar.


Het orkest stond onder leiding van dhr. Gerrit Kobus.
Onderstaand een actiefoto van hem in het repetitielokaal in de oude melkfabriek,
      Het "Ketelhuus"

30-06-2021

 

Nog maar net bijgekomen van de muzikale activiteiten tijdens het Almens Ommetje Anders mocht het jeugdorkest alweer de muziekinstrumenten uit de koffer halen.

 

Ditmaal voor de bewoners van de Ehze. De weersomstandigheden waren dreigend maar de temperatuur was goed dus zoals te zien is op de foto hebben ze met z'n allen lekker buiten zitten spelen.

 

Na dit optreden mogen de jeugdleden genieten van een welverdiende vakantie en hun volgende optreden staat vooralsnog gepland op zondag 28 november tijdens het Verassingsconcert in de Nieuwe Aanleg.

30-06-2021

 

Het was een zonovergoten dag waardoor veel mensen erop uit trokken en meeliepen met de wandeltocht door het dorp Almen en omgeving onderweg genietend van diverse muziekensembles.

 

De wandeltocht begon op het dorpsplein waar een houtensemble, op de verhoging bij de kerk, zat te musiceren en zelf ook volop genoot. Vanaf daar ging de wandeling via de Blauwedijk richting het Twentekanaal waar een ensemble van trompetten en trombones, in de schaduw onder de bomen gezeten, de mensen vermaakte (zie foto boven).

 

Het Twentekanaal aflopend richting dorp zat op het veldje aan het begin van de Dorpsstraat een ensemble van hoorns te spelen.

 

Vervolgens moest men de weg oversteken om via de Binnenweg bij het kraampje van het Instrumentenfonds getrakteerd te worden op een verkoelend drankje (zie foto hier onder). Het was daar al gauw een gezellige drukte.

Doorlopend richting de Whemerweg kwam men het groot koper tegen met zijn mooie warme zware klanken. De dirigent was ook van de partij met zijn euphonium.

 

Via een stukje Berkel liep men langs het zwembad weer terug richting dorpsplein om daar voor "de vijver" nog te kunnen genieten van het saxenensemble. 

 

Aangekomen op het dorpsplein was de plaats van het houtensemble ingenomen door het jeugdorkest (zie foto hieronder). Zij trakteerden de deelnemers van de wandeltocht op een waar concert waarbij zij, ondanks de warmte, de sterren van de hemel speelde. Het plezier straalde er vanaf.

Al met al een zeer geslaagde dag voor ons als muzikanten en u als wandelaar.

 

30-06-2021

 

 Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 24 juni j.l. heeft Dinie Rouwenhorst de voorzittershamer van de vereniging overgedragen aan haar opvolger Pieter de Jong. "Het is mooi geweest na zo'n 20 jaar; tijd voor iets anders". Uiteraard blijft Dinie zich inzetten voor de vereniging die ze een heel warm hart toedraagt. Tussendoor is Jan Menkveld ook nog enige jaren voorzitter geweest.

 

Dinie wilde, na de digitale feestavond in maart waarin ze tot Lid in de Orde van Oranje Nassau werd benoemd , geen poespas meer. Ze was al genoeg in het zonnetje gezet. Toch konden we als bestuur deze jarenlange inzet van Dinie voor haar vereniging niet zomaar voorbij laten gaan. Vandaar dat de nieuwe voorzitter Dinie na een mooie toespraak voorgedragen heeft aan de leden voor de titel ere-voorzitter. Dat is onder luid applaus van de aanwezigen aangenomen. 

10-06-2021

 

Op zondag 27 juni organiseert Muziekvereniging Juliana uit Almen een wandeltocht door het pittoreske dorpje Almen en omgeving waarbij u op diverse locaties kunt genieten van een muziekensemble.

 

De wandeltocht start tussen 14.00 en 14.15 uur op het dorpsplein bij de kerk. Daar ontvangt u een routebeschrijving en kunt u op pad. De route is circa 5 kilometer lang en met een kleine aanpassing is deze ook rolstoeltoegankelijk. Langs de route treft u tweemaal een houtensemble, driemaal een koperensemble en het jeugdorkest onder leiding van Henk Vruggink. Daarnaast zult u langs een kraampje komen van ons Instrumentenfonds. Als u bij ieder ensemble zo’n 10 minuten luistert dan bent u al met al circa 2 uur onderweg.

 

Meedoen met de wandeltocht is gezond, gezellig en gratis en we hopen u te mogen verwelkomen op deze ongetwijfeld stralende zondagmiddag.

 

28-03-2021

 
Dinie Rouwenhorst-van de Put mag zich voortaan Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen. Op donderdagavond 25 maart werd onze voorzitter, tijdens een gezellige digitale bijeenkomst, verrast door burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve.

De burgemeester sprak lovende woorden over de inzet van Dinie voor muziek in het algemeen en Muziekvereniging Juliana in het bijzonder. Hij noemde haar ‘een gedreven leider met oog voor detail, in het bezit van tomeloze energie en een geniaal geheugen’. Eerder op de avond kreeg zij al, door haar man Bertus, de onderscheiding opgespeld van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) vanwege haar vijftigjarig lidmaatschap. Dinie begon in april 1965 te spelen op euphonium en is daar nooit meer mee opgehouden.

 

Naast het spelen is zij meerdere malen voorzitter geweest van de vereniging, een functie die ze binnenkort neerlegt. Bij alle evenementen en acties die met de vereniging te maken hebben was zij actief. Ook zorgde zij voor verbinding met andere verenigingen wat in 2007 leidde tot een samenwerkingsverband van zeven muziekverenigingen binnen de gemeente Lochem, Stichting MuziekGoLF.

 

Dinie heeft haar enthousiasme voor muziek op velen weten over te brengen. Enkele gevleugelde uitspraken zijn: “Dinie staat altijd aan” en “Juliana is Dinie en Dinie is Juliana”. Een greep uit de wapenfeiten waarvan Dinie de initiator was: samen met haar man Bertus de website van Juliana, een muzikaal reisje naar Engeland, het muzikale project Brel en Brass met zangeres Micheline Van Hautem in de schouwburg van Lochem, het muziekstuk “Ode aan de Berkel” voor het 100-jarig bestaan van de vereniging, het stimuleren van het project “Meer Muziek in de Klas”, het onderscheiden van leden die 12½  jaar lid zijn van de vereniging en het momenteel lopende muziekproject “Hout, koper, brons en STAAL”.

 

Ook maatschappelijk zette Dinie zich voor velen in. Als jeugdleider bij meisjesclub Nana, als lid van de medezeggenschapsraad van het Isendoorn College en als mantelzorger voor familie, vrienden, buren en haar inmiddels honderdjarige moeder. Ook als Dinie van de dokter betekende zij veel voor dorpsgemeenschap Almen en Harfsen. Dokter Fortuyn was met zijn vrouw en kinderen ook aanwezig in de digitale bijeenkomst en bedankte Dinie op ontroerende wijze voor wat zij voor hem, zijn gezin en de dorpsbewoners van Almen en Harfsen heeft betekent tijdens haar 32-jarig dienstverband als apothekersassistente. Zij deed meer dan medicijnen klaarzetten en de administratie - vertrouwelijkheid was bij haar gegarandeerd.

 

Iedereen in en rond het dorp kent Dinie en Dinie kent iedereen. Dankzij haar netwerk vindt ze altijd gastspelers voor Juliana als die nodig zijn. Voor het 110-jarig bestaan van de vereniging maakte toenmalig dorpsdichter Dorine Boerboom een gedicht speciaal voor Dinie en wat zij betekent voor de vereniging en de gemeenschap. Van haar is de uitspraak “wat zou de wereld opknappen als er meer Dinies waren”.

 

Dinie zal altijd vol enthousiasme actief blijven bij de vereniging.

 

21-02-2021

 

De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door. De twee bronzen kerkklokken zijn in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.

 

Dit is reden voor muziekvereniging “Juliana” om de Almense klokken te gaan eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest.

 

Een subsidie van het VSB fonds maakte het mogelijk voor “Juliana” om een compositieopdracht te verstrekken aan componist Carl Wittrock.

De première van dit muziekstuk stond gepland tijdens een openluchtconcert voorjaar/zomer 2020. Het is nu bijna voorjaar 2021 en is er van alles gebeurd. De wereld heeft even “stilgestaan”.

Toch is dit project geen stille dood gestorven. Inmiddels heeft Carl Wittrock kennis gemaakt met de mooie klanken van de Almense klokken (zie foto) en heeft hij de compositieopdracht met enthousiasme aanvaard.

 

Carl Wittrock woont in Goor en is een nationaal en internationaal beroemde dirigent en componist, met premières in o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York.

In 2013 heeft hij een compositie geschreven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, in 2014 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in datzelfde jaar ontving hij ook de cultuurprijs van de provincie Overijssel. In 2015 volgde nog de Buma Brass Award.

 

Sinds jaar en dag worden de Almense kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap van Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school- en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met de andere omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van de tractor, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.

 

Toen landheer, dichter en landbouwkundige Anthony Christiaan Winand Staring op 6 juni 1791 in de Almense kerk trouwde met Everdina Maria van Löben Sels heeft hij dezelfde klokken gehoord die wij nu nog steeds kunnen horen luiden. In Almen is museum STAAL geheel gewijd aan deze Achterhoekse landman.

 

De zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten van het harmonieorkest, gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken nabij museum STAAL heeft geresulteerd in de werktitel “Hout, koper, brons en STAAL”.

De compositie zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.

 

In de zomer van 2022 zal het première concert plaatsvinden in de Almense kerk.

 

 

19-12-2020

                    

Op maandag 14 december werd koperdocent Henk Vruggink door Dinie Rouwenhorst, voorzitter van Muziekvereniging Juliana in Almen, in het zonnetje gezet. Deze ode aan Henk, die oorspronkelijk op het programma stond bij het verrassingsconcert, was wegens Corona al tweemaal uitgesteld.

 

Dat Henk deze huldiging verdiende staat vast. Ruim 40 jaar geleden begon Henk als jong broekie met lesgeven. Eerst in Eefde en kort daarna ook in Almen. Hij was toen zelf nog leerling op het conservatorium in Enschede. Van meet af aan ging dat geweldig goed. Henk was altijd in voor een grap, een streek of een geintje. Leerlingen hadden erg veel plezier in de muzieklessen en vorderden ook nog goed.

 

Naast lesgeven heeft Henk ook 8 jaar als dirigent voor het orkest gestaan en heden ten dage dirigeert hij nog altijd het jeugdorkest. Voor het 75-jarige jubileum van Muziekvereniging Juliana componeerde hij een nieuwe mars genaamd Jubiliana. Deze mars werd 25 jaar later, tijdens het 100-jarig jubileum van de vereniging, door alle Lochemse muziekverenigingen gezamenlijk gespeeld voor de brandweerkazerne in Almen als felicitatie. Er was een ster-mars aan voorafgegaan. Het hele dorp was op de been, stond erbij en luisterde naar deze happening.

 

Lesgeven is zijn passie. Momenteel geeft hij bij 6 verenigingen les op koperinstrumenten (trompet, hoorn, trombone en euphonium) en dirigeert hij jeugdorkesten. De voorzitter van Muziekvereniging Juliana was een van zijn eerste leerlingen. Inmiddels heeft Henk veel kinderen en zelfs enkele kleinkinderen van oud-leerlingen op les en dat doet hem deugd. Zelfs nu de lessen weer online gaan is Henk in voor een geintje. Op de vraag aan één van zijn leerlingen om even de deur dicht te doen omdat het zo tocht werd prompt gehoor gegeven door de leerling.

 

Henk is een rustige betrouwbare man waarbij humor als een rode draad door zijn leven loopt. Hij had bedacht om tijdens de Sinterklaasintocht, waarbij het jeugdorkest op de boot speelde, een trompet “per ongeluk” in het water te laten vallen. Helaas brak het touwtje waar de trompet aan vast zat en moest een duikersteam hem later van de bodem van het Twentekanaal vissen. De bewuste trompet hangt sindsdien in het repetitielokaal.

 

Tijdens de huldiging kreeg Henk naast bloemen, een kerstpakket en een gevulde envelop ook een plakboek waarin (oud) leerlingen en orkestleden een herinnering, verhaal of anekdote voor hem hebben geschreven. De voorzitter sprak aan het eind van haar speech de hoop uit dat hij nog een flink aantal jaren kan en wil doorgaan met zijn hobby en levensvervulling.