Zoeken
In\uitlog

Nieuws bibliotheek recent

13-07-2024

Op zaterdagochtend werd iedereen rond 07:30 in het dorp verwacht, want de bus inpakken kost nog wel even wat tijd.

tour opus 115 VoorkantMet vele tassen en (muziekinstrument) koffers stonden zij daar: de muzikanten (en medereizigers)!
De bagage werd vakkundig ingepakt door onze chauffeur Marco, terwijl het slagwerk werd ingepakt in het kleine vrachtwagentje. Alles past, dus zwaaiden wij de omstanders uit en vervolgden onze weg naar Clervaux, Luxemburg.


Na twee tussenpauzes zijn wij aangekomen in Clervaux; een pittoresk stadje in de Luxemburgse Ardennen. Er is even tijd om rond te lopen, wat te bezichtigen of om even een terrasje te pakken. Nadat onze vrije tijd was verstreken, hebben wij het podium opgebouwd. Intussen zochten de medereizigers en toeristen een plekje om te genieten van deze muzikale aangelegenheid. Met een vol terras, mensen die stonden te kijken/luisteren en vroegen om nog een ‘Zugabe’, keken wij terug op een goede start van deze driedaagse.

Na een zeer geslaagd concert in Luxemburg was het tijd om naar ons hotel in Bitburg, Duitsland te rijden. Bij aankomst zijn de kamers verdeeld, waarna eenieder de spullen op de kamer heeft gezet en is aangeschoven bij het dinerbuffet. Er volgde een gezellige avond in de hotelbar onder het genot van een drankje, praatje en wat spelletjes. De volgende ochtend moesten wij weer vroeg opstaan om bij het ontbijtbuffet aan te schuiven, zodat wij op tijd naar Trier konden vertrekken voor het volgende concert!

Door het prachtige landschap reden wij naar één van de oudste steden van Duitsland: Trier. Aan de rand van de 2e -eeuwse ‘Porta Nigra’ (een Oud-Romeinse stadspoort), ImBrunnenhof, speelden wij ons tweede concert. Een prachtige plek waar onze muziekstukken mooi ten gehore werden gebracht onder het genot van het doorbreken van de zon. Ook na afloop van dit concert keken wij terug op een geslaagde ochtend. In de middag was het tijd om rond te struinen door deze fantastische stad!


Na een mooie dag in Trier te hebben gehad, keerden wij terug naar ons hotel. Even opfrissen en weer door naar het dinerbuffet. Met een volle maag gingen wij naar de hotelbar waar een gedeelte van een ander orkest (die ook deze reis maakten) een avondvullend programma hadden opgesteld. Tussen hun concert door verzamelden een groot aantal van onze muzikanten hun instrumenten om gezamenlijk vier nummers te blazen: wat een fantastisch sfeer! Na veel meedeinen en polonaises keken wij de volgende ochtend terug op een zeer geslaagde avond. Wij maakten ons gereed voor de busreis en het laatste concert.

Na een uurtje rijden kwamen wij aan bij het ‘Atrium van Cloef’ aan. Hier hebben wij het ‘baumwipfelpfad’ gelopen, waarbij wij werden getrakteerd op mooi weer en een prachtig uitzicht over de Saarschleife. Na een mooie wandeling hebben wij ons klaargemaakt voor het laatste concert van deze reis: nog een keer ons beste beentje voor. Nadat de laatste noot werd afgeslagen, was dat het muzikale einde van deze reis. Na het laatste concert hebben wij samen geluncht, zijn de nodige bedankjes uitgesproken om vervolgens in de bus te stappen om terug naar Almen te gaan.

Heel wat meezingers verder sloten wij de busreis af met ‘Het laatste rondje’ van André Hazes. Snel uitladen om uiteindelijk een laatste drankje en hapje te doen in het dorpshuis en keerde iedereen weer huiswaarts.

11-04-2024

Dit jaar vieren we het 115-jarig bestaan van onze muziekvereniging op een bijzondere manier, we gaan een 3−daagse reis maken en geven daarbij drie concerten. Dit wordt onze “Tour Opus 115”.

tour opus 115 Voorkant Zaterdagochtend 18 mei vertrekken we bij Ons Huis rond de klok van 08.00 uur met zo’n 66 deelnemers in een dubbeldekker bus met aanhanger naar Clervaux in Luxemburg, waar we eind van de middag ons eerste optreden geven. Zo goed als alle orkestleden zijn van de partij.

Om het speciaal voor ons gecomponeerde muziekstuk Hout, Koper, Brons en Staal uit te kunnen voeren nemen we de buisklokken mee. Deze moeten de klank van de Almense kerkklokken in het stuk vervangen.


Zondagochtend rijden we vanuit ons hotel in Bitburg naar een van de oudste steden van Duitsland, Trier, waar we om 11.00 uur spelen in de historische burcht ‘Brunnenhof’.
’s Middags maken we een boottocht over een van de mooiste delen van de Moezel en stappen af in Bernkastel-Kues voor een bezoek aan deze mooie stad met zijn prachtige vakwerkhuizen, gelegen tussen de wijngaarden.

Maandag tweede Pinksterdag rijden we in zuidelijke richting naar bezoekerscentrum Cloef Atrium bij de plaats Orscholz. In deze natuurlijke omgeving geven we ons derde concert. Ter afsluiting bezoeken we het naast gelegen ‘Baumwipfelpfad’ waar we op 42 meter hoogte boven de boomtoppen staan en uitkijken over de Moezel en natuurpark Saar-Hunsrück.

Begin van de middag rijden we terug naar Ons Huis in Almen waar we begin van de avond aankomen.

31-03-2024

Zaterdag 16 maart 2024 was het weer tijd voor onze jaarlijkse voorspeelmiddag. Tegen 4 uur zaten er al aardig wat vaders, moeders, opa’s en oma’s in de benedenzaal van Ons Huis om het kunnen van hun kind of kleinkind te beluisteren.

Ook een paar volwassenen die les hadden lieten hun kunnen horen, samen met hun docent. Maar de meeste kinderen deden het zelfstandig, alleen of met een groepje.

We hebben kunnen genieten van Mauk, Luca, Flore, Lisa, Julia, Sil, Aileen, Juna, Annemarie, Tess, Gerrie en Janny die allemaal een stukje deden.
Voor sommigen was het de eerste keer, anderen hadden al meer ervaring. De middag werd afgesloten met een paar stukjes van het opleidingsorkest, dat bestond uit alle kinderen ondersteund door Dinie en Herman.

We zijn heel blij met onze docenten Henk, Andrea, Suzan, Otto, Janet en Gerda die met zoveel liefde en inzet onze jeugd het instrument bespelen proberen aan te leren. 


26-03-2024

Donderdagavond 7 maart was het een drukte van belang in Almen.

Bij de Winterlezing waren de “Ridders van Gelre” op bezoek, om te vertellen over hun werk. Tegelijkertijd was bij muziekvereniging Juliana omroep Gelderland te gast, maar dat was in het kader van opnames voor “I love de Achterhoek”,

een serie waarin Frans Miggelbrink en Willem te Molder gaan onderzoeken wat zij zouden kunnen gaan doen na hun pensioen. Thema voor deze avond was “de generatiekloof”.
Henk Muileman was hier namens Omroep Gelderland voor benaderd door zijn oud-leerlinge Margriet Harkink en heeft het hele gebeuren begeleid.

Afgesproken was dat Herman ten Have als oudste lid (al 92 jaar) zou worden geïnterviewd. Ook zouden Willem en Frans even mee repeteren om te kijken of deze hobby wat voor hen was. Tijdens het interview, dat om 19.00 uur begon in de bovenzaal, kwam iedereen verder gewoon binnendruppelen en gingen we zoals elke donderdagavond ons voorbereiden op de repetitie. De cameraman, de geluidsman en de interviewers zochten steeds een rustig plekje om samen met Henk en Herman wat te praten.

 

Om half 8 begon de repetitie en werd iedereen hartelijk welkom geheten. Tijdens het spelen van ons inspeelstuk maakten de mensen van Omroep Gelderland opnamen. Hierna hebben we onze compositieopdracht “Hout Koper Brons en Staal” gerepeteerd.

Dit was een mooie gelegenheid voor Willem en Frans om mee te spelen met het orkest. Willem bespeelde, gecoacht door Thijmie Boel, de buisklokken die de rol van de kerkklokken moesten vervangen. Frans kreeg het aambeeld onder zijn beheer. Het was een heel passend stuk, mooi aangekondigd door Henk. Dirigent GilianSchmidt wist beide gastspelers goed aan te sturen en uit te dagen bij hun taak.
In de pauze werden in het kader van het thema “de generatiekloof” de jongste leden van het orkest, Vera, Esmee en Nick nog geïnterviewd. Daarna vertrokken alle heren en konden we de repetitie zonder spanning verder afmaken.
De uitzending van dit programma is op zondag 31 maart om 19.00 uur op TV Gelderland en wordt elk uur herhaald.
Inmiddels is hier de opname terug te zien.

 


 

 

18-02-2024

Op de algemene ledenvergadering van 2023 werd Herman ten Have met algemene stemmen benoemd tot erelid. Dit vanwege zijn langdurige lidmaatschap, al meer dan 75 muzikant en lid en ondertussen al de 90 gepasseerd. Herman heeft dit gebaar zeer gewaardeerd en als blijk van dank heeft hij een schenking gedaan aan de vereniging waarmee wij voor de orkestleden lessenaarverlichting met ledlampjes hebben kunnen aanschaffen.

 Hiermee kwam een einde aan het gebruik van de mooi gefabriceerde orkestverlichting met verlengsnoeren en stopcontacten. De nieuwe lampjes werden geprobeerd tijdens de kerstnachtdienst van 2023 en aan het publiek gepresenteerd tijdens ons eerste concert in 2024.

18-02-2024

Op de stralende ochtend van zondag 28 januari stroomde de benedenzaal van ons dorpshuis Ons Huis toch helemaal vol. Allen kwamen luisteren naar ons eerste concert in dit jubileumjaar, Juliana 115 jaar. De zaal was feestelijk versierd en alle bezoekers werden getrakteerd op iets lekkers bij de koffie.

Het was een concert met een zeer gevarieerd programma met marsmuziek, filmmuziek en An Der Schönen Blauen Donau als knipoog naar een Nieuwjaarsconcert.

En allen, muzikanten, dirigent en publiek van jong tot oud hebben ervan genoten. Het was een “feestje”.

15-12-2023

Op Kerstavond 24 dec. 2023 verzorgt Juliana samen met de kerk van Almen een kerstsamenkomst. Het Thema is "Vrede".
Er is samenzang, ook in het dialect. En naast gedichten en een kerstverhaal zijn ook Pachelbel's canon, Stal Himmel en Feliz Navidad te horen.