Hout, koper, brons en staal
De Almense kerkklokken geven al ruim 375 jaren trouw hun boodschap door. De twee bronzen kerkklokken zijn in 1645 gegoten door de beroemde klokkengieter Franciscus Hemony.
Dit is reden voor muziekvereniging “Juliana” om de Almense klokken te gaan eren met een compositie voor kerkklokken en harmonieorkest.
Een subsidie van het VSB fonds maakte het mogelijk voor “Juliana” om een compositieopdracht te verstrekken aan componist Carl Wittrock.
Inmiddels heeft Carl Wittrock de compositie voltooid en heeft hij kennis gemaakt met de vereniging en haar dirigent.
Op de repetitie van 9 sept. heeft hij zijn muziekstuk bij ons geïntroduceerd en ons er mee vertrouwd gemaakt, een inspirerende avond!
Hierbij twee "telefoonfilmpjes" ervan (in een nieuw venster): Opnames van Henk Muileman en Selma van Os
De première van dit muziekstuk stond gepland tijdens een openluchtconcert voorjaar/zomer 2020. Het is nu bijna voorjaar 2021 en is er van alles gebeurd. De wereld heeft even “stilgestaan”.
Toch is dit project geen stille dood gestorven. Inmiddels heeft Carl Wittrock kennis gemaakt met de mooie klanken van de Almense klokken (zie foto) en heeft hij de compositieopdracht met enthousiasme aanvaard.
Carl Wittrock woont in Goor en is een nationaal en internationaal beroemde dirigent en componist, met premières in o.a. Vilnius, Chicago en Carnegie Hall New York.
In 2013 heeft hij een compositie geschreven voor de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, in 2014 is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau en in datzelfde jaar ontving hij ook de cultuurprijs van de provincie Overijssel. In 2015 volgde nog de Buma Brass Award.
Sinds jaar en dag worden de Almense kerkklokken geluid om een boodschap over te brengen aan de dorpsgemeenschap van Almen. Om de hele en halve uren aan te duiden, de mensen te roepen voor de wekelijkse kerkdienst, een overlijden kenbaar te maken, een huwelijksdienst aan te kondigen, of het Almens school- en volksfeest in te luiden. Vaak valt het geluid van de klokken samen met de andere omgevingsgeluiden in en rond het dorp, zoals het gebrom van de tractor, de langsrijdende trein in de verte, kinderstemmen op het plein, een ronkende motorfiets of vogelgeluiden.
Toen landheer, dichter en landbouwkundige Anthony Christiaan Winand Staring op 6 juni 1791 in de Almense kerk trouwde met Everdina Maria van Löben Sels heeft hij dezelfde klokken gehoord die wij nu nog steeds kunnen horen luiden. In Almen is museum STAAL geheel gewijd aan deze Achterhoekse landman.
De zachte harmonische muziek van de houten en koperen blaasinstrumenten van het harmonieorkest, gecombineerd met de nadrukkelijk dragende toon van de bronzen kerkklokken nabij museum STAAL heeft geresulteerd in de werktitel “Hout, koper, brons en STAAL”.
De compositie zal op muzikale wijze de rol van de kerkklokken in het leven van alledag weergeven. Een universeel gegeven dat herkenbaar is in vele dorpen en steden.
In de zomer van 2022 zal het première concert plaatsvinden in de Almense kerk.